Monday, February 28, 2011

Don't make women cry.

Be careful not to make a woman cry, because Allah (swt) counts each one of her tears “… But consort with them in kindness, for if you hate them it may happen that you hate a thing wherein God has placed much good”.

(Qur’an 2:233)

Tolong.

Berikanlah nasihat kepada aku di kala aku sedang bersendirian dan janganlah menasihati aku di kala aku di tengah kerumunan orang. Memberi nasihat di tengah keramaian orang samalah dengan kehinaan dan aku tidak sudi untuk mendengarnya. Apabila engkau tidak bersependapat dengan aku dan aku tidak mahu mematuhi nasihat kamu, maka janganlah kamu marah. -Imam Syafie-
p/s:Tolonglah wahai kaum Adam,kalau nak nasihat kami ni kaum Hawa biarlah berhikmah sikit dan kaum Hawa yang duk gelakkan orang tu,sakan eh korang,ingatlah sikit,tak kena atas hidung kau boleh lah,cuba kalau kau pulak jadi mangsa.

Saturday, February 26, 2011

A guide to Islamic veil


Sila klik untuk zoom.

Friday, February 25, 2011

Kena Tarbiyah,ehe.

Sesiapa yang rapat dengan aku mungkin perasan atau tahu pasal status Facebook aku yang agak macam gampang bunyinya,atau dalam erti kata sopan sikit,agak tak sedap untuk didengar.Salah FB tu jugak,dah dia tanya,what's on your mind kan,jadi aku tulis je la apa yang sedang ada dalam palotak aku time tu.Dan memang itulah yang berada dalam fikiran aku time tu.

Tadi,aku pun mengadu la pada sahabat baik aku pasal status kawan FB aku yang aku rasa sangat jelas terang lagi nyata menyindir aku secara puaka lagi celaka.Bahana dari status dia,aku telah mengalami kemurungan melampau sampai kalau orang cakap nak belanja aku makan kat TGI Jumaat atau Pasar Ikan Manhattan pun aku akan tolak mentah-mentah.Memang aku naik angin,dan aku counter attack.Maka tercetusla perang2 status yang dashat 9 skala ritcher yang mana aku dan dia je la yang paham kalau dia tak paham tu maknanya dia tu tak reti bahasa la kan.Sungguh aku cakap,aku bukan baik sangat.Jadi kalau kau sangka aku nak berdiam diri kau memang silap lah.Silap besar.

OK,berbalik kepada cerita macammana aku ditarbiyahkan oleh kawan aku tadi tu.Dia cakap baik-baik,larang aku post status-status macam tu lagi.Mulanya aku nak memberontak jugak sebab apa aku kena mengalah.Orang lempar kita sampah,tak salahkan kalau kita suap dia dengan tahi?Dia cakap sebabnya satu je,status-status macamtu secara tak lansung boleh mengundang fitnah.Meh aku bagi contoh status aku sebelum ni

Perangai kau ni macam babi.Pengecut.Cakap belakang je pandai.

Kau rasa apa yang orang lain akan fikir bila baca status macam ni.Dia ni bergaduh dengan bestfriend dia ke..?Atau,"ooo,mesti dia cakap kat Minah tu kan yang suka cakap belakang",ataupun "Eh,memang betullah,minah tu memang suka cakap belakang pun".See,banyak andaian yang boleh dibuat kan.Andaian yang berbetuk fitnah.Padahal aku tak tujukan status tu kat minah tu pun.Biarpun aku tak petik nama sape2 dalam status tu,tetap aku salah.Sebab apa,sebab aku yang menjadi pencetus berlakunya fitnah ini.

Dan contohla katakanlah kan kan kan..minah tu tetiba terasa "Eh,macam dia cakap kat aku je",kau rasa dia diberi peluang ke nak defend diri dia.Orang lain hanya akan dengar kisah sebelah pihak yang lain je la kan.Dan kau rasa itu adil ke..?Lagi satu,apa jugaklah motif kau kan nak  attack orang melalui status Facebook,nak rekrut orang suruh benci minah tu ke..?Itu pengecut namanya..pengecut.Aku tak cakap kat kau la..kat aku pun sama,kena betul-betul atas batang hidung sendiri.

Facebook is suppose to be a fun place la..bukan zon nak attack2 orang.Perangai Yahudi semua tuhh..chewaah.Aku sekarang dah lega dah.Malas nak fikir ayat apa aku nak tulis nak sakitkan hati orang.Tak berbaloi.Kalau dah sakit hati sangat dengan sape2 aku akan cepat2  deactivate akaun FB untuk seketika.Dah pengecut sangat nak bagitau depan-depan,kau telan je la.Ahaha.

Disclaimer:Maafkan aku kalau entry ni mengguris hati banyak pihak.Chewaahhh,bajet blog gelemer ramai orang baca.Hehe,takdelah..sebenarnya aku tulis apa yang sahabat aku cakap tadi je ni.Yang keluar dari mulut dia dan masuk dalam telinga aku.Kalau berguna,Alhamdulillah ambiklah sebagai pengajaran.Aku ni siapalah kan nak tarbiyah orang.Kalau tak setuju,tepulang.Aku mungkin akan pilih jalan selamat.Tak mau lagi dah buat benda ni.Nama mak bapak nak kena jaga beb.

OKBYE

SMS from a friend.

Jika penat memikirkan masalah dunia,maka berwuduklah,tika kamu buntu mencari penyelesaian maka berdoalah.Tike bersedih dengan sesuatu maka sujudlah.Ikhlaskan semuanya kerana Allah.Agar sentiasa tunduk disaat yang lain angluh,agar teguh disaat yang lain runtuh,agar tegar disaat yang lain terlempar.
Terima kasih kawan kerana selalu ada,tak tinggalkan walau mungkin takde sesiapa yang sokong aku buat masa ni.Yang tunjukkan mana betul mana salah bila otak aku tak boleh berfikir secara rasional lagi.Yang selalu cari cara penyelesaian untuk masalah aku.Yang redakan kemarahan yang merajai hati aku.Yang tunjukkan aku kekhilafan aku.Yang menyokong aku kalau dirasakan aku berada di pihak yang benar.Yang sanggup bangun tidur pukul 1 pagi semata-mata nak dengar cerita aku.Dan yang segala-galanyalah tak larat nak sebut satu-satu dah la aku tak pandai dah nak karang ayat apa lagi dan ingat nak berpuisi tapi macam tak jadi hahha.

Thursday, February 24, 2011

UPDATE Bukit Merah

Cuti CNY dulu,kitorang tak balik rumah.So,berangkatlah kami ke Ipoh.Singgah umah Faridza,makan2..jalan2 kat Ipoh,jumpa adik Faridza yang hensem,makan sate,pergi Kellies Castle,pastu nak balik UUM kitorang singgah kat Bukit Merah.


First of all,kita perlulah melawat sanak-saudara kita di sini dulu ye.Ala-ala segmen Jejak Kasih gitteww.Oh,let me introduce to you,this is MIKE.Jejaka paling hensem di pulau ini.Mempunyai 3 orang isteri OK.Kau ado sampai tiga bini..?Hehe.Selain Mike,banyak lagi speasis orang utan yang ada kat sini.Tak apayah pergi Sepilok dah..sini pun jadi lah.Sel DNA orang utan 98 peratus similar to human's DNA.Makanya,orang utan betina pun akan period.Cuma dia tak pakai Libresse je la.


Tak tahu nama apa baby orang utan ni.Justin Bieber mungkin.Ditempatkan di ICU sebab kena dera dengan mak dia.Kau jangan,kalau mak dia sekali tolak dengan tangan je pun boleh mati tau.Comel gile OK.Siap hisap jari sambil peluk anak patung Mr.Beans lagi.


Pergi dan balik dengan bot.


Lepas tu singgah ke Eco Park.Bermesra-mesraan dengan haiwan.hehe.Kalau nak bagi makan Gajah atau Zebra bukan kat sini eh.Kat sini haiwan kecik-kecik je.


Babi...
eh,silap,guinea pig kot.


Rusa


Arnab


Arnab lagi.Perlu ye letak caption kat setiap gambar,takut nanti ada orang tak tahu aku bagi makan kat sape.Itu Arnab ye,bukan landak,apatah lagi kucing.



Selepas melawat Eco Park,kita naik skylift dulu.Kalau yang nak skip theme park,naik benda ni je lah.Tengok orang mandi-manda kat bawah.Sila abaikan minah pelahap sampai dua aiskrim dia nak  makan memang tak tahu adab sopan lansung jatuh kang baru tahu dah la pakai selipar jepun.


Pemandangan dari skylift,cun kan...?Tengok,tak de orang sangat pun.



Dah tiba masanya untuk mandi manda.Panas sangat terik,wajib pakai sunblock dulu eh.Kitorang pergi bukan musim cuti sekolah,jadi tak ramai orang sangat.Memang enjoy.Nak main pun tak perlu berebut-rebut.Nak masukkan gambar tengah melompat,tapi aku punya kangkang sangatlah tak cun,jadi tak jadilah ye adik kakak.


Dalam banyak-banyak benda kat Bukit Merah Laketown Resort,BOOMERANG ini lah paling best bagi aku.Sumpah.Bukan calang-calang orang je yang berani naik benda ni.Nak naik tangga tu pun dah ketaq lutut,apatah lagi bila dah ada kat atas tu,tak nampak permukaan  bawah lansung.Dua kali jugak r try,tapi dua kali jugak rasa macam nak tarik diri dan turun tangga balik,jenguk ke bawah,rasa nak luruh jantung.Tapi kalau aku turun balik,mesti aku kena boo dengan kawan-kawan,nak tak nak beranikan diri je la.Bila dah naik benda ni,silalah jangan malu nak menjerit terlolong tak ingat dunia.Benda ni memang tak akan bagi peluang untuk kau control senyum malu malu walaupun kat tepi tu ada pakwe-pakwe hensem sendang menengok.

Ini sahajalah ye update pasal Bukit Merah.Memang berbaloi habis.Lepas mandi manda,kitorang terus balik UUM.Tangan,bahu,kaki,punggung toksah cakap la.memang sengal lain macam dah.Best ouh,nak2 kalau pergi dengan kawan-kawan.

aku, dia & vintage

Gambar Nombor 1(before)

after



2)Gambar nombor 2 (before)

after


Gambar no 3(before)
after

tag

CheLia
Faridza
Mira
(sila join eh..kalau tak,siap!!!)

Kalau nak join,sila tengok sidebar aku..ada aku letak banner penganjur kontes ni kat sana.Cuba  nasib je ni,tak pernah menang kontes sebelum ni.Hadiah boleh tahan jugak lumayan,percutian 2 hari 1 malam di TOKYO,JAPAN dan bolehlah berangan sebab aku tipu je.Hehe.Cepat cari gambar cantik2..edit biar jadi vintage,

:)


Wednesday, February 23, 2011

BIPOLAR DISORDER

Dan tadi,kawan saya bergurau,katanya

"Kau jangan jeles pulak kalau aku ada boyfriend".

Celaka jugaklah bunyinya menusuk-nusuk telinga saya.Air mata pun sikit je lagi nak jatuh.Eh takpe,lain kali jangan malu-malu nak tag nama saya dalam status awak.Saya izinkan.




Entry lucah.Jangan baca.

Cibai adalah kata makian yang wujud di dalam perbualan sehari-hari di kalangan rakyat MalaysiaSingapura dan Indonesia. Perkataan ini merupakan perkataan Hokkien (bahasa Cina:芝屄POJchi-bai) yang bermaksud faraj namun telah digunakan oleh kebanyakan kaum lain di Malaysia dan Singapura melalui pergaulan antara berlainan etnik.


Selain membawa maksud "faraj", cibai juga bermaksud "sial". Ia bermaksud demikian ketika seorang merasa marah atau kecewa dengan sesuatu kejadian. Cibai juga turut digunakan untuk merujuk kepada perempuan di dalam perbualan pada kebiasaannya di kalangan kaum lelaki.
Cibai turut digunakan bersama perkataan Hokkien lain untuk menambah kemarahan mereka yang menerima makian. Berikut adalah gabungan antara perkataan cibai dengan perkataan lain:
  • Chau cibai - bermaksud "faraj busuk"
  • Cibai bin - bermaksud "muka faraj" atau bahasa kasarnya "muka puki"


Tuesday, February 22, 2011

Tadah tangan untuk LIBYA.


At this very moment in time, people in Libya are being denied their human rights and thousands of people are being killed and no one on Facebook. seems to know, or care. Gaddafi is committing genocide. 
If you wish to help, please sign this petition. It won't even take a minute.http://www.petitiononline.

Bukan nak cakap apa,cuma saya rasa macam takde orang kisah sangat pasal situasi kat Libya sekarang ni.Takde sorang pun cakap pasal ni kat Facebook and the only post about Libya on my Facebook is my own post.People are dying over there,tau tak...?

Tapi,saya takdelah nak suruh semua rakyat Malaysia pergi sana,tumbangkan kerajaan Libya tu,angkat senapang tembak Ghadaffi,sebab benda tu memang tak akan terjadi.But at least,show that we care.Dengan itu,it can make people more aware.Bila semua dah tahu,maka akan banyaklah tangan-tangan menadah doa untuk keselamatan saudara-saudara kita di sana.

Mengikut apa yang saya baca,keadaan di sana sangat teruk.lebih teruk dari apa yang berlaku kat Mesir.Ghadaffi sangat brutal.Bukan adults je yang kena tembak,perempuan dan kanak-kanak pun.Yang tengah sembahyang pun dorang tembak.Askar-askar yang tak mahu ikut arahan,mereka bakar.Ada satu kes,askar-askar suruh mereka masuk dalam bangunan,konon-konon nak bagi perlindungan,tapi kau tahu apa askar-askar tu buat,sorang2 dia tembak.Kejam kan..?Ghadaffi tak macam Ben Ali ataupun Mubarak..Ghadaffi ni Hitler 2011.


Ok,itu je..but PLEASE PLEASE PLEASE,I'm begging you,tolong tadah tangan untuk Libya.

Jauh.

Ya Allah,please strengthen my Iman.
:'(

Monday, February 21, 2011

Walk in Wonderland (nak komen pasal makanan je)



  • Makanan sangatlah lambat nak sampai ke meja kami.Padahal meja kami depan-depan muka pintu.Siap kena panggil dorang lagi untuk served makanan.Air pun tak refill.Dan paling tak best,satu hidangan kami tak dapat.Hampeh.

  • Jadah apa la dia bagi saya sudu berkarat...?Sampai saya kena kongsi dengan member sebelah tau.

  • Lepas dah makan lauk pauk sampai licin,tetiba nasi datang,dan kitorang pun macam "eh,ada nasi eh?".Haha,tengok dalam piring,ada tiga ketul je lagi ayam.

Tapi performance korang memang superb la..I like.
tu je la.







Friday, February 18, 2011

Hate #2

Bila orang buat silap,tapi tak reti nak mintak maaf.


What the fuck is wrong with you?.


Bengap sungguh.

Thursday, February 17, 2011

Bengang

Mood dah la tak berapa baik kan,eh tetiba ada pulak yang berani betul mencelakakan hari aku,tepat pukul 10.50 malam.Sekarang ni aku tak tahu nak marah siapa..rasa macam nak libas diri sendiri dengan tali pinggang pun ado.Cubalah kalau dia mintak izin dulu nak guna barang aku.Boleh aku bagitau dulu rules and regulationnya.Barulah benda yang celaka ni tak jadi.Sekarang,saya tengah bengang.Sekian terima kasih.


Think in English

ramai dok tanya hang cmna nak improve english,pastu hang jwb "think in english".maksudnya cmna tu?
Maksudnya bila dok berfikir, kita try berfikir dalam bahasa inggeris.. contohnya, instead of kita fikir "mana pen aku taktaw?", we can think "where's my pen?"
                                                                                                   -Anwar Hadi.

Randoms

  • Tengok template baru blog saya,terus rasa down.Sebenarnya nak tukar selera sikit.Nak guna templates minimalist.Simple dan tak serabut.Ingatkan lawa,haih..tapi dua tiga kali tenung macam tak selera dah nak berblog.Header takde..*sigh.Leceh la nak kena reka header nehh..dahla sekarang Adobe Photoshop dah takde..jadi cuba kau cakap,aku nak edit header guna apa...??Paint...??
  • Mooting...?Ye,saya dah selesai bermooting semalam.Lega.Sebenarnya,mooting tu macam oral presentation kat court la.Tapi bukan kes betul-betul.Ada Yang Arif,ada counsel for plaintiff,dan saya pulak.counsel for defendant.Ini kali pertama bermooting..haha.Sebelum ni tengok orang bermooting pun tak pernah.Sangat la tak ghairah nak jadi peguam kan?.Alhamdulillah,nasib baik En.Rejab yang jadi Yang Arif,kalau Dr.Hilal..menangis kot aku kat depan dia.Hehe.Tapi En.Rejab sangat cool :).
  • Malam esok Law Dinner.Ini last dinner for us,pelajar undang-undang UUM batch ke lapan.Tema,WALK IN WONDERLAND.Tapi tak pernahnya aku nak ikut tema..tiap-tiap tahun pakai baju kurung je.
  • Still thinking whether nak chambering ke tak.Separuh hati cakap,pergilah chambering..9 bulan saje..Ye,9 bulan sahaja.Separuh hati cakap,"Dila,kau pergilah kejar cita-cita kau dulu,jadi apa yang kau nak,bukan apa yang orang lain nak".Tapi kalau saya cakap cita-cita saya nak jadi apa,tentu takde orang nak sokong saya..*sigh lagi.
  • Berat badan naik tiga kilo.Tahniah Adila,Tahniah.Anda memang hebat.Sebelum pergi menimbang,dah agak da..mesti berat aku naik sebab bila pakai tudung tengok cermin,makin jelas double chin kelihatan.Hihi.Saya nak kurus bukan sebab nak cantik,tapi sebab nak sihat.Tapi sekarang berat dah lebih 50kg..huhu.

KELLIES CASTLE













Wednesday, February 16, 2011

Everything And Nothing: Bold what's true.

It’s night right now.
There’s something else you should be doing at the moment.
You ate chicken today.    
You are lactose intolerant. 
There’s a nearby TV on. 
You get along with your neighbors.  
Twilight is a horrible series. 
You’re hungry right now. 
You have worked out today.    
Running a mile sounds awful
You have a job. 
You love to bake Christmas cookies.    
Your parents are still together. 
You woke up before 11 this morning. 
Baths are better than showers. 
You are 5’5” or shorter.
You hate British accents. 
Victoria’s Secret is a good store. 
Cats are better than dogs. 
The 90’s sucked.    
Your cell phone is right next to you. 
Your favorite color is either blue or purple.
Your hair is short.
You are by yourself right now.
The last thing you drank was water. 
You’re in your PJ’s right now.
Your hair color is natural
Fred from Youtube is annoying.
You don’t drink soda.
There’s at least 20$ in your wallet. 
It’s cold out.
Orange juice is better than apple juice.
You love someone right now. 
Video games are awesome. 
Your sheets are white. 
You have read works by Shakespeare before.
You’ve been professionally diagnosed with a psychological disorder.    
You know someone in the hospital right now. 
You’ve showered today.    
You know someone who has beaten cancer. 
Sneakers are your favorite shoes to wear. 
Chocolate is better than vanilla.
You’re allergic to peanuts.  
You’ve never been to New York City.
You’ve never been on a varsity sports team. 
You want to go to Europe. 
You’re using a laptop right now. 

Plastic surgery is a good idea.
Vanilla is one of the best scents a girl can wear. 
You’ve made yourself throw up. 
You’ve cheated on someone before. 
YOU HAVE A BROKEN HEART AT THE MOMENT. 
Your friends do drugs.
School is too early.  
Your nails have nail polish on them right now. 
You’re Italian.    
You have a tan right now. 
You’ve been on a diet before. 
You shop in plus sized clothing stores.    
Hot Topic is scary. 
There are socks on your feet right now. 
You’ve used a hair straightener. 
Shopping online is easier than shopping in an actual store.
You’re in Verizon’s network. 
Cheesecake is delicious.
You have gotten your hair cut in the past month. 
Your birthday is within the next 2 months. 
You’ve been rejected.    
Comedies are better than action films.
Math is the best subject.    
You are fluent in more than one language. 
You love Greek food. 
You consider yourself a picky eater. 
You have more than 3 pillows on your bed. 
You live with your parents. 
You’re happy right now. 
You are a high school graduate.
You have a pet cat.
You were born before April 5th, 1991. 
You have brown hair.
You have blue eyes.
You last name is longer than 5 letters long.
You are in a relationship.
You can count to 20 in another language.
You have studied a foreign language.
You voted in the 2008 presidential election.
You own a vehicle that is older than a 2004.
You have worked 3rd shift.
You have worked in a fast food restaurant.
You drove somewhere that was further than a half hour away today.  
You live in New Jersey.
You live in Montana.
You live in Pennsylvania.
Your last name begins with an ‘M’.
Your middle name begins with a ‘C’.
Your first name begins with an ‘S’.
You are older than 19.
You are younger than 16.
You are an only child.
Your parents are divorced.
You have more than one sibling.
You are an Aquarius.
You are a vegetarian.
You have a gym membership.
You are in the military.
You have a relative in the military.
You have been to Canada.  
You have been to Europe.
You are currently enrolled in college/university.
You have done something you told yourself you wouldn’t.

You have braces. (had) 
You wear contact lenses.
You have a tattoo on your ankle.
You have a tattoo on your wrist.
You have a tattoo on your lower back.
You have a tattoo on your upper arm.    
You have a lip piercing.
You have a tongue piercing.
You have your nipples pierced.
You have your cartilage pierced. 
You have curly hair. 
You have received flowers from someone in the last 2 months 
You are engaged.    
You are married.  
You have children.   
You are an aunt or uncle. 
Your bedroom walls are blue. 
Your bedspread is red.
Your bedroom carpet is beige.
You have been out to eat at a sit-down restaurant in the last week.
You have been drunk in the past week.  
You have lost your virginity before you turned 15.
You are bisexual.    
You watch Scrubs.
You watch Jon & Kate Plus 8.
You watch American Idol.

You have been to the movies within the last month.
You have cursed in front of your grandparents.
You had a lunch box with a cartoon character on it when you were little.

You actually pay attention to politics.You are still waiting for your first kiss.
You have kissed someone within the last week.
You have kissed three or more people this year.  
You would kiss the last person you kissed again. And again and again
You were told you looked cute today.
You were hugged today.
Your best friend is the opposite sex.
You have paid more than $100 on one item of clothing.
You have a date to prom.
You are a good speller.
You are always on time. 
You believe in karma.
You have done something illegal within the last 24 hours.
You have ridden an elevator within the last 3 days. 
You have spent the night at someone else’s house within the last 2 weeks.
You have been out of the country within the last year.    
You love Chinese food.
You love Italian food.  
You love Mexican food.
You love country music. 
You love rap. 
You love hip hop. 
You love punk rock.
You love hard rock. 
You love metal. 
You love classic rock.
You love bluegrass.   
You love oldies.
You love techno.
You love instrumental music.
You know someone younger than 10 who passed away.
You have taken pictures of yourself just because you were bored.
You have been in a car wreck.    
You have had stitches.
You have a parent who is a teacher. 
  
You have a checking account. 
You have a debit card.
You have a currently have a $2 bill in your possession. 
You have dated someone who was 2 years younger than you.
You have dated someone who was 2 years older than you.
You have broken up with someone for someone else
You have cheated on someone.
You have been cheated on.
You are Catholic.
You are Mormon.
You are Buddhist.  
You are Agnostic. 
You wish at 11:11.

You have had your current job for more than 3 months. 
You have had your heart broken.
You broke someone else’s heart. 
You felt bad about it. 
You have an Aunt Karen.    
You have an Uncle Bill. 
You have a cousin Sarah.
You have a cousin Adam.    
You have worked with a Danielle.  
You have ridden in a car with a Stephen.
You have hugged a Tiffany.  
You have kissed a Blake.
You have had class with a David.
You have had a crush on an Emily.
You have dated a Derek.   
You have been neighbors with a Hannah. 
You have done something just for the fact that you were old enough to.
You have been to a cemetery at midnight.   
You have been a vampire for Halloween.    
You have been a witch for Halloween.
You have been a pumpkin for Halloween.  
You have stayed up for 48 hours straight .
You have been to walmart in the last 3 days
You own a pair of scrubs.    
You own a cowboy hat.   
You own a leather coat. 
You are missing someone right now.
You have been let down recently.
You have had someone you thought you could trust betray you.
You would rather have a one-night stand than a relationship.
You would rather win $500 from the lottery, than guest on a game show.

Saturday, February 12, 2011

Pembetulan

Dalam entry sila naik tarafkan bahasa Melayu anda,baru terperasan selepas ada orang memerasankan aku yang aku tersilap tulis.

Ayat 1,ayat 2,Ayat 3 dan ayat 4 tu semua aku cilok dari status FB aku

Actually  nak tulis ayat-ayat tu semua cilok dari status kawan FB saya lah.Bukan status saya OK.Saya pejuang bahasa,bukan pencemar bahasa.Itulah pelik tadi,tetiba ada kawan tegur "kau nak cari pakwe cina ke...?".Aku terpelik serta merta.Jadah apa aku nak cari pakwe cina nya.At least kalau nak berpakwe,biarlah berbangsa mat salleh terus kan.Iye dakk..?

OK lah,itu sahaja.Sekian terima kasih.

Monday, February 7, 2011

Hate #1

Benci sangat bila terlupa nak nak appear offline kat FB chat..dan lepas tu ada je orang yang sebenarnya tak kenal pun di dunia yang nyata nak beramah-mesra dengan I.I glemer you...jangan marah.Kipas susah mati I ribu riban U.Haha,OK tipu.Bukan ramai pun..sorang dua je padahal.Kau ni,bajet artis betul la Adila.Giahaha.Itula kan,siapa suruh approve orang yang tak kenal.Nak remove from friends rasa macam tak sampai hati pulak.Kang kalau takde saya,rindu pulak dorang nak baca status saya...cecece,memang wajib kena sekeh dah budak ni.

OK,cut the craps.

Saya OK je sebenarnya kalau orang nak tegur-tegur dalam FB tu tapi apa yang saya nak tekankan disini ialah,kalau nak bertegur sapa dengan saya via FB ni silalah..silalah ye adik kakak sekalian, cari isi-isi penting dulu.Takpun buat dulu list PERKARA-PERKARA YANG INGIN DIBUALKAN DENGAN CIK ADILA. supaya takdelah saya pulak yang terkial-kial nak cari ideal nak berborak dengan anda.Paham kah...?

Contohnya macam ni:

Awak:Tak balik ke cuti midsem ni Cik Dila Yang Cun?
Cik Dila :Tak.
Awak:Kenapa tak balik?
Cik Dila Gojes:Saje.Takde duit nak beli tiket.
Awak:Tak takut ke duk sana sorang-sorang?
Cik Dila :Takla.Ramai je yang tak balik ni ha.
Awak:Oh.
Kalau dah jawab "OH",aku nak reply apa eh...?So,aku diam je la.Tapi selang beberapa minit selepas tu....jeng jeng..

Awak:Apasal tak reply...?Busy ke...?
Cik Dila:!@#$%^&*^&*#$%^&*

Bila dah awak tanya camni,saya pulak yang berpeluh-peluh  nak kena fikir apa benda yang nak diborakkan dengan awak.Sepatutnya awak la yang tanya saya,saya yang jawab sebab awak dulu yang memulakan perbualan.

Paham kah...?

OH,sumpah aku nak marah.Eh taklah..tak marah.Geram sikit je.hehe.





Lecehnya bercouple.

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia.(p/S:Korang reti tak jawab salam satu Malaysia camne?)

Entry kali ni berkisar tentang alam bercouple-couple-an.Couple-couple ni kan dah jadi trend sekarang ni ,errrrr jap aku nak tanya kenapa ye kalau aku buat introduction untuk entry ia akan berbunyi agak lame dan pathetic sumpah aku memang tak pandai gila nak buat intro dan perkara ini diakui sendiri oleh Cikgu Hanisah yang mengajar aku subjek Bahasa Melayu masa Form 6 dulu.

OK dah..actually point-point kat bawah aku ambik dari blog anak Pak Man.Silalah ke blog beliau ye,kalau nak tahu dia punya point of view pasal isu ni.Aku ni pandai rembat ideal orang je nak tulis blog.Hehhe...


Reason #1: Berdosa
Tak payah la bagi alasan cliche cakap "alaaa...couple je kott,bukan sentuh sentuh pun".Konon-konon tak berdosalah kan..ye la,I couple je la,bukan buat maksiat pun.Memang la tak buat maksiat,tapi couple couple pun tetap berdosa la.Even couple itu sendiri pun maksiat lah..jangan banyak cakap OK.Point no 1 memang kena setepek atas muka sendiri.Tapi kalau dah tahu berdosa kenapa still nak couple eh..?

Reason #2: Loss of Freedom
-Henpon kena sentiasa ada ditangan,tak boleh off tak boleh silent.Nanti kang kalau BF SMS ke,call ke pastu kita tak jawab jenuh la nak menjawab.
-Aktiviti FB sentiasa akan dikawal.Takleh tengok kita komen status lelaki lain sikit,mulalah nak kena bersoal siasat.
-Ada yang lebih parah bila BF tak bagi kita contact dengan bestfriend kita sendiri.Bukan sebab apalah..sebab bestfriend kita tu kan lelaki,mesti ada jugak hormon-hormon jeles merembes bila tahu kita duk SMS ngn bestfriend kita 24/7.Nak nak pulak bestfriend kita tu jenis yang tak paham bahasa.Kalau cakap takleh nak SMS sebab tengan SMS ngan BF,mulalah nak keluar ayat-ayat poyo dia "awak tak sayang saya dah sekarang","awak dah ada BF terus lupakan saya".Bestfriend macamni problem jugak sebenarnya.Asyik nak kena jaga hati dia je,pastu hati kita yang rasa bersalah sebab tipu BF sendiri tak reti pulak nak paham.Aku bold ayat ni sebab ni ada kaitan dengan aku.Hummmphh..puas hati.Tehheeee...

Reason #3: Habis duit.
Pergi CMart nampak boxer cun,"huhu,I nak bagi pakwe I la".Pergi padang besar nampak jersi Arsenal "I nak beli untuk pakwe I la".Tu belum kira bab topapmenopap lagi.Tapi kalau bab duit ni takde masalah sangat la bagi aku.Sebab bapak aku kan kaya..eceh,nak kena lempunkk jugak budak ni.Takla,maksudnya aku pun jarang beli barang untuk si dia.Dia pun jarang belikan aku apa-apa.*sobs*.Eh takla..I tak sedih pun..paham la kan,dia pun study lagi.Takkanlah nak berhabis duit untuk aku pulak.Logik la skit kan.

Reason #4: You Lose Friends
Entah,point ni macam takde kena mengena sangat dengan aku.Antara kawan dengan teman lelaki,KAWAN tetap no 1.Tapi bila dah couple of course la kan,masa kau spend dengan kawan-kawan pun akan berkurang.*sobs*Ye la,dulu kau dating dengan kawan-kawan..sekarang kau dating dengan boyfriend.Dapat kawan yang supporting habis takpelah..cuba  kalau dapat kawan yang emosional lebih,mesti dia sedih.Eh tapi takpe...aku jenis kawan yang supporting habisssssss...!!

Point-point yang aku tulis kat atas ni takde kena mengena dengan sesiapa secara spesifik apatah lagi dengan BF aku sendiri.Ini pendapat aku secara general.Cakap ikut pengalaman orang-orang sekeliling aku je.Itulah kalau boleh aku tak nak couple lama-lama.Rasa macam esok nak kahwin je terus.Tapi kahwin ni bukan kerja mudah derr.Bukan macam main-main masak bawah pokok jambu masa kecik-kecik dulu.Bab-bab agama kena mantap dulu,bab-bab  kewangan pun kena kukuh.Pastu nak kena belajar masak lagi..nak kena tahu camna nak bergaul dengan bakal keluarga mentua lagi.Macam-macam lah.Sekarang pun BF aku pun asyik duk tanya pasak skill masak aku.*sobs*.

Ok la sampai bertemu lagi di lain entry.Byeeeeeee

Ehehe,bajet blog dia ada pembaca setia letteeeww..

OK dah..Bye.

Love you!